fbpx
Вести и јавност
pngГлобално истражување за претприемништвоpatpatПат кон кариераОпштествена одговорност на претпријатијаDear West

D2BF1905F218F148B980E351ACFDF4ECМакедонската развојна фондација за претпријатија (МРФП) на 25.12.2009 година, во хотелот Стоун Бриџ во Скопје, потпиша договор за финансиска поддршка на Сојузот на стопански комори на Македонија (ССК), за спроведување на новиот Стратешки план на на ССК.

D45387AE919D4546884E5C05D3961F0CМакедонската развојна фондација за претпријатија (МРФП) е еден од организаторите во изборот на најуспешни претприемачи на микро и мали претпријатија во Р. Македонија во рамките на традиционалниот настан - Претприемач на годината за 2009 г.

58A39B9003338A46BEDD23F98D606D35„Типичниот претприемач во Македонија е маж, на возраст од 18 до 34 години кој е подеднакво мотивиран за отворање бизнис поради потреба но и поради идентификација на можности“. Ова е профил на типичниот претприемач во земјата според резултатите од најголемото истражување за претприемништвото во светот - Глобален монитор на претприемништво (ГЕМ).

F80083E684497E499E747AC342E831E6И оваа година МРФП беше еден од организаторите на Европскиот ден на претприемачот. Оваа година тој беше дел од манифестацијата Европска недела на малите и средните претпријатија – 1st European SME Week ’09, која на европско ниво е координирана од Европската комисија.

B3CE6AE49A17DD4EB118E7E3061A0FE8„Наградата е доказ дека сите вложени напори за постигнување на светските вредности не биле залудни и оти и во нашата земја се ценат вистинските квалитети“ – истакна Кристијан Даниловски, еден од сопствениците на продукциската куќа ФХ3Х, добитник на првата награда за најуспешно микро претпријатие, во рамките на манифестацијата Претприемач на годината 2008 година, одржана на 11 декември 2008 година во х. Александар Палас. Добитник на втората награда за најуспешно микро претпријатие е Маркет Вижн, маркетинг агенција.