Претприемачки примери
pngГлобално истражување за претприемништвоpatПат кон кариераОпштествена одговорност на претпријатијаDear West

Nova shtala i opremaЗемјоделието е семејниот бизнис на Павлина Ристевска од с. Добромири, Битола и нејзиното семејство. На осум хектари тие воглавно одгледуваат пченица, јачмен и пченка, а на површина од шест декари имаат засадено ориентален тутун, од кој пак, доаѓа и најголемиот приход. Павлина вели дека иако на почетокот имале проблеми во работата, со тек на време и со нивно големо ангажирање успеале да ги надминат.

Iskustvoto vo obrabotka na metali investicija vo noviot biznisЛилјана и Љупчо Стефковски од Скопје пливаат во претприемачките води веќе 13 години. Преку нивната компанија ПИВ-ЕЛ, тие се занимаваат со површинска заштита на алуминиумот од корозија. Љупчо има 35 годишно искуство во обработувањето метали кое го стекнал во фабриката „Алумина“. „Необработените алуминиумски профили поминуваат низ процес на дополнителна оксидација при што ја зголемуваме дебелината на заштитниот слој од 12 до до 30 микрони“, раскажува Љупчо. „Во тој процес, површинскиот слој на алуминиумот се претвора во стаклено-кристапна превлака, а бојата се движи од природната боја на алуминиумот до бронзени нијанси и црна боја“, вели тој.

Zadovolnite klienti ja zgolemuvaat pobaruvachkataБизнисот на Мартин Митов од Скопје веќе 16 години е поврзан со автомобилите. Сегашниот автосервис кој вклучува лимарско-фарбарски услуги, поправка на возила, продажба на половни возила, како и откуп на хаварисани возила поради нивните автоделови е продолжение на автопералната со која почнал уште во 2000 година.

Brojnosta na pacientite e dokaz za kvalitetot na uslugiteГоран Тодоровиќ ја започнал стоматолошката приватна пракса во 1993 година основајќи ја Приватната здравствена установа „Неодент“ во Битола. Дотогаш, тој имал седугодишно искуство како стоматолог во амбулантата во Новаци. Седум години по осамостојувањето, Тодоровиќ, во 2001 година, започнал да работи имплантологија.

Potrebite na potroshuvachite mora da se sledatМесото и преработката на месо ја обезбедува егзистенцијата на семејството на Коста Николоски од Скопје, но, и на семејствата на неговите 13 вработени. „Искуството што го стекнав работејќи 14 години во „Јухор“ од Јагодина ми помогна кога ја основав мојата компанија „Карнивор“ ДООЕЛ во 1994 година“, раскажува Николоски. За сега, производите ги пласираат во двете продавници во Скопје, а во бизнисот му помага неговото семејство.

Proizvodstvoto na hrana e dobar biznisЗа Валентина Димитрова од Скопје занимавањето со земјоделие било логично продолжение на она што со години успешно го работел нејзиниот татко. Земјоделието е основно занимање и на семејството на нејзиниот сопруг, па така сите елементи во служувалката се поклопиле. На површина од шест хектари, таа и нејзиниот сопруг одгледувале зеленчук, а производите ги пласирале на пазарот на големо, како и на Зелениот пазар во Скопје.

uspeshnoto rabotenje motiviraСашко Антовски од Кочани веќе 14 години го гради својот бизнис преку компанијата „Екстра фунги“. Вели дека со откуп и преработка на печурки почнал да се занимава уште како мал. „Татко ми ми беше ментор“, раскажува Антовски, „тој во осумдесеттите години работеше во Алкалоид, а од 1988 почна приватно да се занимава со откуп на печурки.“ Почетокот не бил лесен, за откупот на печурки користеле старо возило, а малата сушара и ладилникот биле направени во нивниот дом. Во тој период најмногу препродавале на просторот на поранешна Југославија.